Klicka


Klicka
Sådana djur finns inte
Han kallades Björnjägaren. Egentligen hette han Rundgren och tillhörde en fin släkt. Han lär ha gått på Lundsbergs societetsskola, tröttnat ungefär vid studenten och slängt böckerna i sjön. Därpå hade han dragit på luffen per gammal velociped med järnkrok längst bak, där en salt sill brukade hänga.
Ibland besökte han sin studiekamrat baron de Geer på Lesjöfors och fick några ringar stängseltråd att sälja till bönderna och lite metalltråd av finare slag att göra vispar och små leksakscyklar av.
Någon gång fick han också nya blåkläder. Dem förstörde han omedelbart liksom nutidens ungdom, för att de skulle se begagnade ut.
Rundgren var alltså lärd luffare och filosof men tycktes trivas driva med den sk kulturen, kallade alla för ingenjör. På äldre dar slog han sej ner hos en bonde i Bredsjö och målade sina tjugofemörestavlor på kartong från packlådor. Det var sällsamma motiv, djur som inget öga skådat förr, abessinska kor kallade han dem, jättelika flugor med två snablar och kulor längst ut - ibland med två stutsben och juver med spenar som en ko.
Björnjägarn handskades verkligen suveränt med tingens ordning. Jag äger en av hans målningar, där landsvägen går in genom köksfönstret. På taket sitter en piprökande, hattförsedd gubbe och metar rakt ner i torra backen.
En god vän beställde en älg, lämnade in en stor masonitskiva. Vi kom för att avhämta konstverket. Det var en väldig abessinsk ko. "Men", sa min vän, "jag beställde ju en älg". "Asch!" fnös Björnjägarn, "såna där satar springer det ju omkring överallt här!"
Rundgren hade rätt, abessinska kor sågs inte i skogarna av nyktert folk. På slutet blev han berömd, fick betalt för sina märkliga kor. Behövde inte säga som den fattige målaren i Värmland: "Tänk om en vore döī ändå, så en kunde leva på det här!"

Artikel av Gunde Johansson
Alla bilder
är klickbara för att ses större.

Samtliga konstverk - privat ägo , ej till salu.

Ny sida med privata tavlor, en del även till salu. Klicka här!

Ny sida med Rolf Kruses berättelse Klicka här
1969 ställde hans konst ut på Liljevalchs vårsalong med 4 tavlor. Och han blev "Sveriges van Gogh"
- Jag är fortfarande lika fattig. Får jag 25 öre för en tavla är jag glad, sade han.-Att måla är inte så märkvärdigt. Det enda konstnär jag beundrar är den där Rembrandt. Det måste varit en jävel att måla.
- Den där Anders Zorn var nog också en jävel på att måla. Han kunde måla av fina baronessor.
-Generalsnus är bra för alla ingenjörer. Sprit dricker jag inte. Jag tar högst två supar.

En av de många annonser om hans konst

Det är 120 år sedan Nils Rundgren "Björnjägarīn" föddes.
Tillbaka
Senast uppdaterad 21 juli 2008 av Studio SOS,Webbateljén,Osby